vragen

en antwoorden

Met de inhoud van deze website en onderstaande vragen en antwoorden proberen wij jou, met de kennis van dit moment, zorgvuldig te informeren over Nobelhorst. Nobelhorst is een gebied in ontwikkeling, dus het kan toch zijn dat er nog zaken veranderen. Is er iets onduidelijk of staat jouw vraag er niet bij? Neem dat contact op met Jolly, zij helpt je graag verder. Telefoon (06) 52 78 62 04 of mail jolly@nobelhorst.nl.

Nieuwsbrief

Wil je niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg ons op social media.

Nobelhorst

Hoeveel inwoners telt Nobelhorst?

Op 1 november 2022 telde Nobelhorst 3.649 inwoners.

Wat is de verkoop- en bouwplanning voor Nobelhorst?

De ontwikkeling van Nobelhorst gebeurt in fases. De 1e fase, Het Brinkdorp, bestaat uit circa 800 huizen. Deze zijn inmiddels vrijwel allemaal opgeleverd en bewoond. De huizen in de 2e fase, De Vallei, zijn inmiddels ook allemaal verkocht en opgeleverd. Nu starten wij met de 3e fase, Het Marktdorp. Gelijktijdig start de ontwikkeling van De Werf aan de Hoge Vaart. Daarna volgen de Dorpsranden, waaronder de Twentse Kant. De fasering hiervan is nog niet bekend.

Wat is de definitieve inrichting van De Brink en naastgelegen trapveldje?

De inrichting van de Brink en naastgelegen trapveldje is nu nog (deels) tijdelijk. Op het trapveldje worden plannen gemaakt voor het gezondheidscentrum van de Waterlelie. Waar nu het trapveldje is blijft geen ruimte over. Wel zal op termijn op De Brink de informatieschuur en het gebouw van de Waterlelie verdwijnen, waardoor hier wat meer ruimte komt voor nieuwe functies voor de buurt. Bij de geplande schoolcampus aan de Fermistraat (ongeveer ter hoogte van het gronddepot, zichtbaar in het gebied) komt een speelterrein waar straks gevoetbald kan worden.

Welke werkzaamheden worden uitgevoerd tussen de A6 en Nobelhorst?

Hier werd een tijdelijk parkeerterrein aangelegd voor bezoekers van de Floriade. Inmiddels is dit terrein ook weer gesloten en weggehaald. Het tijdelijke parkeerterrein lag op het toekomstig bedrijventerrein Twentsekant.

Hoe lang wordt er nog gebouwd in Nobelhorst?

Het groeitempo van Nobelhorst loopt nu op tot circa 250 huizen per jaar. De ontwikkeling van het hele gebied duurt nog ongeveer 10 jaar. Afhankelijk van de marktomstandigheden. 

Door het omliggende gebied in te vullen met landbouw is Nobelhorst geen jarenlange bouwput. In de gebieden daar omheen worden huizen gebouwd. In Nobelhorst is al veel bestaand bos en groen en van alles te doen. Verder worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het zo snel mogelijk aanleggen van beklinkerde bouwstraten en stoepen.

Waar vind ik praktische bewonersinformatie?

Op de website hout.almere.nl vind je praktische informatie over wonen in Nobelhorst. Bijvoorbeeld over afvalinzameling, het wijkteam en scholen.

Bereikbaarheid

Hoe bereik ik Nobelhorst met de auto?

Nobelhorst is via de A27 en de A6 goed bereikbaar. Via de verlengde tussenring bereik je Nobelhorst.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de openbare inrichting, waaronder wegen, in en om Nobelhorst. Dus check altijd even de actuele situatie. Omleidingsroutes worden aangegeven.

Hoe bereik ik Nobelhorst met het openbaar vervoer?

Vanaf 11 december 2022 rijdt buslijn M8 vanaf Nobelhorst. Dit is een directe buslijn naar Tussen de Vaarten (stop voor de Albert Heijn) en het Flevoziekenhuis/Almere Centrum. 

Kijk hier voor de dienstregeling van de bussen.

– Vanuit de Sallandsekant kan je overstappen op een bus die je naar Het Oor brengt. Het Oor is het knooppunt van busverbindingen met omliggende steden, zoals Amsterdam.

– De reistijd per bus vanaf de Sallandsekant naar bijv. Amsterdam CS is ongeveer een uur.

Er komt geen treinstation in Nobelhorst. In de toekomst stopt er misschien wel een trein in of vlakbij Nobelhorst. Dat hangt samen met de ontwikkeling en groei van Almere.

Hoe bereik ik Nobelhorst met de fiets?

Nobelhorst kun je gemakkelijk bereiken via de fietstunnel die onder de A6 doorloopt vanuit/richting de Sallandsekant. Hierdoor is Nobelhorst in circa 20 minuten fietsen verbonden met bijvoorbeeld het centrum van Almere.

Water

Kun je varen in Nobelhorst?

Je kan al speelvaren in Nobelhorst, maar echt rondvaren is nog niet mogelijk. De (hoofd)watergangen in Nobelhorst krijgen een maximale diepte van 1,20m.

Alle bruggen hebben een doorvaartbreedte van 8 meter en een doorvaarthoogte van 1,70 m (waterniveau van 5,20m- NAP).

De waterverbinding tussen de Hoge Vaart en de grachten van Nobelhorst wordt voorzien van een klepstuw. Deze doorvaart is 6m breed. Bij hoog water (over het algemeen buiten het vaarseizoen) wordt de klepstuw gesloten. Hierdoor zal het waterpeil in Nobelhorst niet mee stijgen.

Mag je een boot aanleggen bij je huis?

Per watergang is vastgesteld waar je wel en niet een boot mag aanleggen (vraag dit even na bij buurtmakelaar Madeleen of de kavelwinkel). Als je grenst aan een watergang waar het mag, kan je langs jouw eigen kavel/tuin een boot aanleggen aan een steiger. Als de doorgang van de watergang maar vrij blijft. Let bij het uitzoeken van een boot wel goed op de breedte en de diepte van de watergang. De doorvaarhoogte van de bruggen is 1,70m.

Wanneer is de waterverbinding naar de Hoge Vaart gereed?

Aan de Hoge Vaart komt project De Werf. De plannen worden op dit moment uitgewerkt en bevatten een woontoren, een havenkom, en een horecapunt. Bij deze ontwikkeling hoort ook de waterverbinding tussen Nobelhorst en de Hoge Vaart. Met een bootje kan je uiteindelijk vanuit Nobelhorst de Hoge Vaart opvaren en zijn de waterwegen van Almere bereikbaar. Als er meer informatie is delen wij dit natuurlijk. Omdat er een waterkering (een soort beweegbare sluisdeur) moet komen, de bruggen gereed moeten zijn, en het vergunningenproces nog loopt, kost dit nog tijd, maar er wordt hard gewerkt aan deze mooie voorziening voor Nobelhorst.

Moet je een vlonder of steiger aanmelden als je deze na oplevering plaatst?

Vlonders of steigers die je als koper na oplevering plaatst moet je aanmelden bij het Waterschap. Ook de vlonders bij de zelfbouwkavels moeten zelf worden aangemeld bij het Waterschap. Vlonders die verkocht worden bij het huis zijn al aangemeld.

Voor Het Marktdorp is bij plaatsing van vlonders en steigers de regelgeving gewijzigd ten opzichte van eerdere fases. Een deel van de oevers dient onbebouwd te blijven. Check welke regels van toepassing zijn voor jouw huis voordat je aan de slag gaat.

Mag ik in het Marktdorp zelf een steiger aan mijn tuin aanleggen?

Vanaf Het Marktdorp worden de oevers in Nobelhorst zoveel mogelijk natuurvriendelijk uitgevoerd. Dit betekent dat de oevers zo veel mogelijk groen blijven. Wel krijgen de bewoners de mogelijkheid voor een steiger/aanlegplaats. De steiger wordt mogelijk direct aangelegd dus gekocht met de woning/kavel. Daarna is het niet meer mogelijk om extra vlonders aan te leggen of het talud/de oever aan te passen. Check de regelgeving bij aankoop van je zelfbouw kavel of huis.

Voorzieningen

Heeft Nobelhorst een school?

Je vindt nu vier basisscholen in Nobelhorst, namelijk IKC De Woudreus, De Montessoricampus, Sterrenschool ‘Het Universum’ en ecologische basisschool ‘De Verwondering’. Naast De Verwondering vind je Kinderopvang Sterrenrijk. Deze kinderopvang werkt samen met De Verwondering en de Sterrenschool en gezamenlijk vormen zij de Campus Nobelhorst. 

www.ikcdewoudreus.nl

www.montessoricampus.nl

www.universum.asg-almere.nl

www.verwondering-almere.nl

www.kinderopvangsterrenrijk.nl

Is er een gezondheidscentrum, huisarts en/of apotheek?

Op De Brink staat een tijdelijke multifunctionele Huisartsenpraktijk Nobelhorst (De Waterlelie). Hierin zijn gevestigd: een huisarts, een apotheek met eigen laboratorium, een tandartsenpraktijk, een fysiotherapeut, psychologische hulpverlening, een verloskundige én kraam- en thuiszorg.

Komt er een supermarkt in Nobelhorst?

Naast de locatie van het Montessori Lyceum Flevoland is ruimte gereserveerd voor een supermarkt/winkelvoorziening. Door de vestiging van de Lidl bij de oprit A6 (opening juli 2021) en twee supermarkten in Oosterwold, is niet met zekerheid te zeggen of en wanneer er een supermarkt in Nobelhorst komt.

Waar is nu de dichtstbijzijnde supermarkt?

De dichtstbijzijnde supermarkt is de Lidl bij de oprit van de A6. Daarnaast vind je in Tussen de Vaarten (ca. 2 km, directe verbinding met de bus) of het winkelcentrum in Oosterwold (ca. 2 km) met o.a. supermarkten en andere dagelijkse winkels. Op een paar minuten fietsen ligt Stadslandgoed De Kemphaan waar je biologisch producten kunt kopen. Ook is hier elke zaterdag een boerenmarkt.

La Copelia (de buurtwinkel in de Melkfabriek) biedt ook versproducten aan. Denk aan brood geleverd door de bakker, groenten, kaas en een keur aan andere producten.

Komt/is er horeca in Nobelhorst?

Pannenkoekenhuis Smullen & Spelen heeft zich gevestigd aan de rand van het Oeverbos. Een gezellig familierestaurant met een avontuurlijke speeltuin. Ook vind je in het Nobelhuis koffiebar ‘Boon’.

Verder krijgt het toekomstige marktplein in Het Marktdorp waarschijnlijk een horeca mogelijkheid voor bijvoorbeeld een koffiekiosk.

Hoe is het internet geregeld in Nobelhorst?

In een deel van Nobelhorst ligt een glasvezelnetwerk waarop je je huis kunt laten aansluiten. Voor meer informatie over het glasvezelnetwerk kun je contact opnemen met KPN 

Duurzaamheid

Welke duurzame maatregelen worden genomen in Nobelhorst?

Voor de projectmatige huizen worden verschillende mogelijkheden geboden. De huizen zijn in de basis al super duurzaam. Zo hebben ze een lucht-water-warmtepomp, goede isolatie en HR ++ glas en een aantal zonnepanelen op het dak.

Voor de zelfbouwkavels maakt elke bewoner individueel de keuze om zijn of haar huis zo duurzaam mogelijk te (laten) ontwerpen. In het boekje ‘Ik bouw duurzaam in Almere’ staan de mogelijkheden. Dit boekje krijg je als je gebruik maakt van de gratis optie voor duurzaamheidsadvies. Denk bijvoorbeeld aan een houtskeletbouw, extra isolatie, grijswateropvang om de tuin te besproeien of een groen dak. Maar ook het installeren van een warmtepompsysteem (met hulp van de gemeente).

Ook vind je handige informatie op: https://kavelwinkel.almere.nl/wijken/nobelhorst/

Welke andere duurzame maatregelen worden er getroffen in Nobelhorst?

– In De Hoeve, zijn zogenaamde off the grid huizen gebouwd (laatste 5 in aanbouw) door Elements building;

– Klimaatadaptatie: in de inrichting van Nobelhorst speelt klimaatadaptatie een steeds belangrijker rol. Er is aandacht voor waterberging, afwatering (bij extreme buien), het aanplanten van extra groen/bomen en het terugdringen van verharding van bijvoorbeeld wegen.

– Vanaf Het Marktdorp worden zoveel mogelijk oevers natuurlijk of natuurvriendelijk ingericht. Dit geldt ook voor de oevers van de huizen en zelfbouwkavels. Dit betekent dat de oevers groen blijven en vrij van bebouwing. Wel komt er een mogelijkheid voor het aanleggen van een steiger en ligplaats bij oplevering van het huis. Ook vind je in Het Marktdorp verschillende parkeerbossen terug. Eventuele inritten liggen vast en blijven smal om het groen in de straat meer ruimte te bieden.

Komen er windmolens in Almere Hout?

Windpark Zeewolde ligt gedeeltelijk in Almere Hout en bestaat uit 83 grote moderne windturbines. Deze vervangen de ongeveer 220 verspreid staande turbines en wekken bijna drie keer meer energie op dan de eerdere turbines.  Meer informatie hierover is te vinden op de website.

Buurtschap

Wat is een buurtschap?

Elk buurtschap is een samenwerkingsvorm van buurtbewoners, die met elkaar initiatieven ontplooien. Elke buurtschap heeft een eigen bestuur en leden. Bewoners van Nobelhorst zijn automatisch lid. Elk buurtschap krijgt een eigen buurtkavel, waar ze zelf een tijdelijke of permanente invulling aan geven. Denk aan gezellige buurtevents, een moestuin, kunstwerk of andere activiteiten. Alles naar eigen inzicht. Het buurtschap geeft jou en je buren de kans om kleur te geven aan het leven in jouw buurt.

Op 30 maart 2021 is het vierde buurtschap in Nobelhorst opgericht. 

Hoe wordt dit betaald?

De leden betalen entreegeld (eenmalig) en een maandelijkse bijdrage (bepaal je samen). Deze bijdrage is voor het gebruik en onderhoud van de buurtkavel. Voor de inrichting van de buurtkavel stelt de gemeente Almere de grond beschikbaar en stellen de ontwikkelaars een budget beschikbaar. De leden van het buurtschap bepalen wie de aanleg doet of de bouw realiseert.

Aandachtspunten zelfbouw

Nutsnetwerk

Wanneer je zelf een huis bouwt in Nobelhorst, denk dan aan het aansluiten van je huis op het nutsnetwerk. Bij nutsbedrijven kan de wachttijd voor aansluiting op het elektriciteits- en waternet erg lang zijn. Voorkom onnodig wachten en vraag daarom de aansluitingen op tijd aan.

Lees voor meer handige tips het zelfbouwhandboek: https://kavelwinkel.almere.nl/kennisbank/downloads/

Gebiedspecifieke kenmerken

Als je zelf je huis bouwt in Nobelhorst zijn er een aantal specifieke aspecten van toepassing voor Nobelhorst waar je rekening mee moet houden. Je vindt deze op de website van www.kavelwinkel.almere.nl

Oevers

Vanaf Het Marktdorp worden zoveel mogelijk oevers natuurlijk of natuurvriendelijk ingericht. Dit geldt ook voor oevers van de complete huizen en zelfbouwkavels. Dit betekent dat de oevers groen blijven en vrij van bebouwing. Bij uitgegeven oevers komt wel de mogelijkheid voor een steiger en ligplaats.

Hoe vraag ik voor mijn zelfbouwkavel een extra brede inrit aan?

Voor de zelfbouwkavels in Het Brinkdorp en De Vallei kun je digitaal via de website van de gemeente Almere een extra brede inrit aanvragen. De inritten van Het Marktdorp zijn smaller en liggen vast. Hier kun je dus geen extra brede inrit aanvragen.

Hoe vraag ik voor mijn zelfbouwkavel aansluiting op het riool aan?

Vanaf 1 januari 2018 worden de huisaansluitingen digitaal aangevraagd via het formulier op de website van de gemeente Almere. De aansluiting op het riool moet plaatsvinden voor de aansluiting met de nutsbedrijven, maar na het verwijderen van de bouwsteigers.

Ondernemen

Wat zijn de mogelijkheden voor ondernemers in Nobelhorst?

In Nobelhorst is ruimte voor kleinschalige winkelvoorzieningen en ondernemingen. Dit is afhankelijk van het initiatief van bewoners en/of ondernemers. Er is een aantal plekken aangewezen in Nobelhorst voor ondernemers:

  1. Ondernemerskavels in de wijk.
  2. Bedrijventerrein Het Ambacht (woon/werk).
  3. Gedeelde ondernemersruimte in ’t Nobelhuis (verhuurd)
  4. Bedrijfspand huur in de Melkfabriek (verhuurd)
  5. Zelfstandigen/webwinkels (aan huis)
  6. Op het marktplein in Het Marktdorp komen marktaansluitingen en een mogelijkheid voor een kiosk.

Meer informatie over ondernemen vind je via www.onderneeminalmere.nl

Welke functies komen er op de bedrijventerreinen?

Een gedeelte van het binnenstedelijke bedrijventerrein Het Ambacht wordt gewijzigd naar wonen. Momenteel staan hier nog vier woon-/werkkavels te koop. In Almere mag je (een gedeelte van) jouw huis gebruiken als kantoor- en/of bedrijfsruimte. Meer informatie daarover lees je hier.

Op de Twentsekant, tussen Nobelhorst en de A6, zijn nu nog bedrijfsvestigingen gepland die variëren van kleinschalig grenzend aan de woonwijk, tot grootschalig direct aan de A6. Momenteel onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om de bestemming van het bedrijventerrein (deels) te veranderen naar wonen.

Bos

Blijft het bestaande bos?

Het Oeverbos en het Beverbos zijn aangesloten op Stadslandgoed De Kemphaan. De omvang van deze bestaande bossen blijft hetzelfde. Vanuit Nobelhorst zijn er geen plannen om het bos grootschalig te bebouwen. Wel zal er een fiets-/ autoverbinding komen om het zuidelijk gedeelte met Het Brinkdorp te verbinden. Ook krijgt de Dorpsroute een lus door het bos. Zoals is vastgelegd in het bestemmingsplan kan op drie plekken in het bos kleinschalige woningbouw komen.

Wat is de kwaliteit van het bos?

Het bos is productiebos en heeft niet voldoende kwaliteit voor de lange termijn. Er worden hier dus steeds bomen verwijderd en opnieuw aangeplant. Wel is het bos onderdeel van de woonkwaliteit van Nobelhorst. Het bos gaat in eigendom over van Staatsbosbeheer naar de gemeente Almere. De gemeente wil het productiebos op termijn verbeteren naar een duurzaam recreatief bos. 

Afval

Hoe is de afvalinzameling georganiseerd?

De gemeente zorgt voor de afvalinzameling in de stad, via afvalbakken en (ondergrondse) containers. Ook zijn er drie recyclingperrons waar je jouw afval gratis kwijt kunt. En er is een gratis ophaaldienst voor grofvuil. Uitgangspunt voor heel Nobelhorst (met uitzondering van buurtschap Midden) is toepassing van centrale containers voor restafval en (rol) containers aan huis voor bioafval, plastic en papier.

Geluid

Geeft het Vitens terrein geluidsoverlast?

Vitens is een drinkwatervoorziening (grootschalige kelders ondergronds) en daardoor juist een prachtig stiltegebied met natuur. Vitens veroorzaakt dus geen geluidsoverlast.

Geeft de A6 geluidsoverlast?

De bebouwing van het bedrijventerrein/woongebied Twentsekant fungeert in toekomst als geluidsbuffer tussen de A6 en Nobelhorst.

Heb je vragen? Neem contact op met Jolly, bel 06-52 78 62 04 of mail naar jolly@nobelhorst.nl