buurtschappen

Wat Nobelhorst écht bijzonder maakt, is dat je hier ruimte krijgt voor eigen initiatief. Als je hier komt wonen, word je automatisch lid van een buurtschap. Hiermee krijg je de kans om zelf je eigen buurt en leefomgeving vorm te geven in de delen van de buurt die daarvoor in aanmerking komen. Bijvoorbeeld op de buurtkavel die bewoners samen in beheer krijgen. Ook delen van de openbare ruimte kunnen beschikbaar gesteld worden voor zelfbeheer, hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Het dorp krijgt voor een groot deel vorm door deze eigen initiatieven van bewoners en ondernemers.

Vier buurtschappen
Inmiddels zijn er vier buurtschappen: Buurtschap Midden, Noord, Zuid en De Vallei. Elk buurtschap heeft een eigen bestuur. Afhankelijk van in welk buurtje je gaat wonen, word je lid van een van deze vier buurtschappen. Voor meer informatie over de buurtschappen kun je kijken op:

Buurtschap Midden: www.buurtschapnobelhorst.nl
Buurtschap Noord: www.nobelhorst-noord.nl
Buurtschap Zuid: www.nobelhorst-zuid.nl

Wil je meer weten over het buurtschap De Vallei, of je hiervoor aanmelden? Stuur dan een e-mail naar: buurtschapdevalleinobelhorst@almere.nl.

Hoe werkt het?
Elk buurtschap krijgt zijn eigen buurtkavel van ca. 1.000 m2. De bewoners die bij het buurtschap horen, bepalen wat ze met de kavel doen. Een moes- of bloementuin? Of wordt het een mini-bos, speeltuin of buurtschuur? De programmering, exploitatie en het onderhoud doe je samen met je buren. Het is aan de leden van het buurtschap hier invulling aan te geven. 

Hoe wordt dit betaald?
Als lid van het buurtschap betaal je eenmalig een bijdrage (entreegeld) en een maandelijkse bijdrage. Deze maandelijkse bijdrage bepaal je samen, maar start bij circa € 7,50. Deze bijdrage is voor het gebruik en onderhoud van de buurtkavel. Voor de aanleg of de realisatie van de buurtkavel stellen de gemeente Almere en ontwikkelende partijen een budget beschikbaar. De leden van het buurtschap bepalen gezamenlijk wat er op de buurtkavel komt. Na het eerste jaar kun je eventueel je lidmaatschap opzeggen.

Nog meer voordelen
Een buurtschap geeft je dus een stem in de buurt, maar er zijn nog veel meer voordelen. Naast sociale contacten met jouw (directe) buren kun je als buurtschap ook samen diensten of producten inkopen. Reken maar dat een tuinman zijn tarief wil bijstellen als hij in één keer een opdracht krijgt voor meerdere tuinen! Maar ook een gezellige buurtbarbecue organiseer je gemakkelijk(er) via het buurtschap. Naast activiteiten die binnen het buurtschap plaatsvinden, bundelen de buurtschappen in Nobelhorst ook regelmatig hun krachten. Zo organiseren ze bijvoorbeeld jaarlijks samen de sinterklaasintocht!

De gemeente helpt
De gemeente Almere ondersteunt de oprichting van ieder nieuw buurtschap, omdat nieuwe bewoners de eerste tijd vaak druk zijn met het bouwen of inrichten van hun huis en tuin. Daarom neemt de gemeente het vormen van een bestuur samen met de bewoners op zich. Zodra het buurtschap een jaar bestaat, is het de bedoeling dat het bestuur wordt overgedragen aan enthousiaste buurtbewoners.

Idee?
Heb je een leuk idee voor jouw buurtje? Meld je dan bij het bestuur van jouw buurtschap en geef kleur aan jouw buurt.

Nieuwsbrief

Wil je niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg ons op social media.

Heb je vragen? Neem contact op met Jolly, bel 06-52 78 62 04 of mail naar jolly@nobelhorst.nl