Patrick blikt vooruit op de hypotheekrente in 2023

Financieel buurtadviseur Patrick neemt ons regelmatig mee in de beweging rondom de hypotheekrente. In deze blog blikt hij terug op zijn eerdere voorspellingen én komt hij met een positieve voorspelling voor 2023. Benieuwd naar de verwachtingen? Lees dan gauw verder!

2022 eindigt met stabiliteit

Het is een publiek geheim dat er in 2022 een hoop is gebeurd als het gaat om huizen, de markt en de hypotheekrente. Van een all-time low begin dit jaar gingen we binnen korte tijd naar een historisch snelste stijging. Even schrikken, maar we hebben inmiddels wat stabiliteit gevonden!

De door mij eerder uitgesproken verwachtingen met de schommelingen van de rente zijn redelijk uitgekomen. Met name de verwachting dat de rente ging dalen. Al is het lichtjes, elke ‘tiende’ is er één. De daling heeft zich echter wel wat eerder ingezet dan ik verwacht had. Namelijk al in de tweede week van november. En hij zakt gestaag door. Op dit moment ligt de hypotheekrente (gemiddeld) ten opzichte van 5-6 weken geleden ongeveer 0,4% lager. Hiermee komt hij voor een reguliere 10-jarige rente rond de 4,3%.

Daling zet door in 2023

Door de lichte daling in de inflatie heeft de Europese Centrale Bank (ECB) nog niet de rente hoeven te verhogen. Dit is goed nieuws, want hierdoor hebben we momenteel de, eerder genoemde, lichte rentedaling. Wel verwacht ik dat de ECB begin volgend jaar alsnog de rente iets gaat verhogen. Wat dat doet voor de korte rente (korter dan 10 jaar) is lastig te zeggen. De verwachting is dat met name de langere rentevast periode (10 jaar en langer vast) dan nog wat verder gaat dalen in 2023. Dit laatste is ook mede afhankelijk van de risico’s die de banken willen nemen. Om concurrerend te zijn en te blijven gaan banken naar verwachting een deel van de winst van afgelopen jaar weer inzetten om competitief te zijn met collega banken. De tellers gaan tenslotte vanaf 1 januari 2023 weer op nul.

Fijne feestdagen!
Financieel buurtadviseur,
Patrick Twaalfhoven

Nieuwsbrief

Wil je niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg ons op social media.

Heb je vragen? Neem contact op met Jolly, bel 06-52 78 62 04 of mail naar jolly@nobelhorst.nl