Flora en fauna in de Nobelhorst-kijker

Al bijna zijn hele leven woont Victor in Almere en sinds mei vorig jaar in de Houtwal. Als zoon van twee biologen ging hij altijd mee op pad om vogels te ringen voor onderzoek. Zijn liefde voor vogels heeft hij dan ook niet van een vreemde.

Onkruid heeft nut
‘De openbare inrichting van de Houtwal is nog niet klaar waardoor hier veel verschillende soorten onkruid te vinden zijn, start Victor zijn verhaal. Voor bewoners misschien een doorn in het oog maar de zaden zorgen er juist voor dat ik hier al grote groepen vinken heb zien rond ritselen. Ook spotte ik twee voor Nobelhorst bijzondere ringmussen die vroeger alleen op boerenerven te vinden waren.’

Van vrolijke veldleeuwerik tot nachtelijke vossen in de wijk
Het grote grasgebied naast de Houtwal is ideaal voor groepen ganzen maar ook de zilverreiger zoekt hier naar kikkers en muizen. Roofvogels als de buizerd en torenvalk worden ook regelmatig gesignaleerd. Zelf geniet Victor het meest van het vrolijke gezang van de veldleeuwerik. Wist je dat ook vossen regelmatig ’s nachts de wijk in komen? Vaak is rondslingerend afval hiervan de oorzaak. Extra stimulans dus om Nobelhorst schoon te houden en afval niet te laten slingeren.

Hoe groener hoe beter
Bewoners die zich ergeren aan de grote plassen in de straat maar wel hun hele tuin betegelen veroorzaken deze problemen vaak zelf. ‘Hoe groener hoe beter’ is dan ook het devies van Victor. Want hoe meer beplanting hoe beter de waterafvoer en hoe meer verschillende vogels en insecten in Nobelhorst. Wil je weten hoe je jouw tuin groener kunt maken? Download dan hier <LINK> de brochure ‘Wonen aan het Bos, wonen in het Groen’ of haal ‘m op bij Jolly in de infoschuur.

Nationale Tuinvogeltelling – 28 t/m 30 januari 2022
Ben je net als Victor benieuwd naar de vogels in jouw tuin? Doe dan mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Meedoen is leuk en makkelijk en met jouw telgegevens help je alle vogels te beschermen. Op de website <LINK> van Vogelbescherming vind je alles over dit nationale vogelinitiatief en staat een handig animatiefilmpje hoe alles werkt. Jij doet toch ook mee?

 

Nieuwsbrief

Wil je niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg ons op social media.

Heb je vragen? Neem contact op met Jolly, bel 06-52 78 62 04 of mail naar jolly@nobelhorst.nl