Een groene kijk op Nobelhorst

Stadsecologen Natalja van Elst en Ton Eggenhuizen van Gemeente Almere zijn echt bevlogen in hun vak en nauw betrokken bij Nobelhorst. Hun groene kijk op dit dorp van Almere delen ze graag met ons!

De egel, bever, otter en gierzwaluw zijn zomaar voorbeelden van dieren die in en rond Nobelhorst leven. ‘We zien de stad ook steeds meer als natuurgebied,’ start Ton zijn enthousiaste verhaal. De natuur begint tenslotte al op je balkon of in je tuin. Als stadsecologen hebben wij uiteraard geen invloed op de tuininrichting, maar wel op de omgeving. Die richten wij graag zo groen mogelijk in. Het parkeerbos in het buurtje Aan het Bos is daar een mooi voorbeeld van. Dit buurtje is ideaal voor de egel. ‘En hoe bijzonder is het dat de otter hier in Almere gewoon in het Weerwater zwemt,’ vult Natalja aan. Dat hadden we een paar jaar geleden toch echt niet kunnen bedenken.

Van schets tot schoffel
Vanuit een stedenbouwkundig plan bestuderen Natalja en Ton hoe de natuur in de omgeving van Nobelhorst ligt. Vervolgens wordt er natuurinclusief gebouwd met zoveel mogelijk groene daken én groene gevels. ‘Geweldig ook dat partijen als Dura Vermeer Bouw Hengelo nu ook biologen als Daan Posthouwer in huis halen om natuurinclusief te bouwen. Fijn voor ons om mee samen te werken, we spreken tenslotte dezelfde taal,’ aldus Ton.

Minder maaien doet veel
Maaien en wieden doet de gemeente tegenwoordig veel minder om de biodiversiteit te stimuleren. ‘Echt mooi om te zien dat planten en bloemen hierdoor de kans krijgen om tot bloei te komen,’ laat Natalja ons weten.

Via participatie en onderzoek onder inwoners zijn we veel te weten gekomen. Mensen maken zich wel eens zorgen over hooikoorts of teken bij huisdieren. Maar we horen vaker dat mensen graag omlopen of fietsen om via een mooie groene route of bosgebied boodschappen te doen. Bewoners vinden al die bloemen in de stadsnatuur echt mooi en aantrekkelijk.

Klimaatadaptatie
Groen brengt verkoeling! Groen verdampt water en dat zorgt voor verkoeling. In een groene omgeving zijn de temperaturen echt een aantal graden lager. Vorig jaar zomer is er onderzoek gedaan. In een groene tuin in de volle zon (met bomen) was het 20 graden. Maar tegels werken als een oven, die stoten warmte af. Op dezelfde dag was het daar 40 graden. Dit is echt iets waar je in je tuin ook zelf aan kunt bijdragen.

Een groene omgeving maakt gelukkig
Tuinieren en een groene omgeving brengen meer wooncomfort en woongeluk. Lekker buiten bezig zijn of wandelen in het groen maakt blij.  Ook bijvoorbeeld het ruilen van stekjes is een leuk groen initiatief.

De Groene Buur
Ook Natalja en Ton attenderen op de Groene Buur. Wil je wel graag werken aan een groene tuin of omgeving, maar heb je behoefte aan meer kennis? Denk dan eens aan contacten via de buurtschappen of lokale initiatieven als De Groene Buur.

De Groene Buur mensen hebben een paaltje of bordje in de tuin. Zij zijn een vraagbaak en handig loket waar je terecht kunt met al je groene vragen. Je kan ook zelf actief in worden in je buurt als Groene Buur. Samen met andere bevlogen mensen die hun buurt willen vergroenen wordt het nog leuker!

Nieuwsbrief

Wil je niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg ons op social media.

Heb je vragen? Neem contact op met Jolly, bel 06-52 78 62 04 of mail naar jolly@nobelhorst.nl